Wat doen digitale spelletjes met je brein?

Op vrijdag 10 november organiseren Samen Digitaal Wijzer en De Bibliotheek de Plataan samen een thema middag met als onderwerp: 'Wat doen digitale spelletjes met je brein'?

Dat spellen leuk zijn, dat is geen hogere wiskunde. Maar wat doet het spelen van spelletjes eigenlijk met je hersenen?
Raakt je brein door spelletjes te spelen steeds beter aangepast aan een specifiek soort activiteit, of traint het juist gebieden in de hersenen die we in ons dagelijks leven voor van alles en nog wat gebruiken? Isoleert het ons, of verbindt het juist? En als gamen onze hersenen en sociale connecties inderdaad verandert, moeten we ons daar dan zorgen om maken?

  • Kom en luister naar wat wetenschapsjournalist Mark Mieras ons hierover kan vertellen.
  • Leer welke apps en spellen er allemaal zijn.
  • Maak kennis met de spelletjes op de BelevenisTafel van de Bibliotheek de Plataan.

Over Mark Mieras
Mark Mieras is auteur van onder andere ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze bestsellers geven een onthullend beeld van ons beweeglijke brein. Mieras, die cum laude afstudeerde in de theoretische natuurkunde, specialiseerde zich als wetenschapsjournalist in de ontwikkeling van de hersenen. Hoe worden we wie we zijn? Zijn lezingen zijn persoonlijk, levendig en zitten vol verrassende beelden en kleine experimenten.

Fascinatie
Een wetenschapsjournalist kan zich laten leiden door zijn nieuwsgierigheid als een vlinder door de wind. Zo begon ik in 2001 verslag te doen van hersenonderzoek. Het thema ontwikkelde zich al snel tot een fascinatie die mij inmiddels al ruim twintig jaar fulltime in zijn greep houdt. En ook een beetje tot een missie, want ik raakte ervan overtuigd dat het waardevol is als mensen begrijpen hoe het daarboven werkt. Waardevol wanneer docenten, politici en managers begrijpen hoe kinderen en volwassenen leren, ontwikkelen en presteren. Waardevol wanneer professionals doorzien hoe protocollen aan hun vakmanschap kunnen knagen, en wat ze daartegen kunnen doen. Waardevol wanneer ouders begrijpen wat hun tieners bezielt. Als mannen en vrouwen hun verschillen leren doorzien.
Ik ben geen onderzoeker. Ik praat wel veel met hen, lees hun publicaties en vertaal hun onderzoek voor de samenleving. Voor al die ‘gewone’ mensen waarvoor deze kennis van waarde is. Ik ben genoeg bij hersenonderzoek betrokken geweest om te weten dat het complex, geduld eisend en intensief werk is en dat onderzoeksresultaten met zorg moeten worden gecommuniceerd.

Levensloop
Ik werd geboren in 1962, ben geboren en getogen in Amsterdam, ben getrouwd en heb drie tieners. Sinds 1983 schrijf ik over wetenschap en sinds 2001 vrijwel uitsluitend over hersensonderzoek. Ik publiceerde in onder andere Volkskant, NRC-Handelsblad, Hollands Diep en Psychologie Magazine. Ik werk regelmatig mee aan radio- en televisieprogramma’s.
Ik was acht jaar als redacteur, eindredacteur en coördinator verbonden aan de wetenschapsredactie van het weekblad Intermediair. Ik werkte daarvoor drie jaar als milieujournalist en -adviseur bij het Amsterdamse adviesbureau IMSA. In 1988 studeerde ik cum laude af in de theoretische natuurkunde.