Oekraïne

Er zijn inmiddels veel initiatieven op gang gekomen om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Bijvoorbeeld om te lezen in hun eigen taal of om Nederlands te leren spreken. Hieronder vind je voorbeelden van deze initiatieven.

Heb je even een computer of wifi-verbinding nodig? Heb je nog meer vragen of zoek je een taalmaatje? Dan kun je natuurlijk altijd bij ons binnenlopen.

Binnenkort hopen we diverse boeken in het Oekraïens in onze collectie te hebben.

 


E-books en luisterboeken

Met de gratis app Unlimited Learning kunnen Oekraïense kinderen en volwassenen volop lezen en leren.

Download de app (iOS)

Download de app (Android)

Refugee Help

Van onderwijs tot gezondheidszorg, van rechtsbijstand tot sportactiviteiten. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

 

Naar Refugee Help

Jeugdbieb

Lesmateriaal, prentenboeken, e-books, luisterboeken: via Jeugdbieb vind je een schat aan informatie voor Oekraïense kinderen.

Naar Jeugdbieb

Prentenboeken in alle talen

Bij 'Prentenboeken in alle talen' zijn ook veel boeken in het Oekraïens beschikbaar. Luister naar audio-vertalingen van de mooiste prentenboeken. 


Prentenboeken in het Oekraïens

Lijst met sprookjes

In onderstaand overzicht vind je een lijst met allemaal linken naar websites met sprookjes in het Oekraïens die kinderen kunnen kijken, lezen of luisteren.

Lijst met links naar sprookjes

Communicatiekaart

Als je elkaar niet verstaat is dit een handig hulpmiddel om met aanwijzen toch te kunnen communiceren. Je kunt de kaart hier downloaden (4 Mb).
De kaart is afkomstig van Isaac-NF.

Download de kaart

Werken in Nederland

In deze podcast gaat Victoria Koblenko op zoek naar antwoorden op de grote praktische uitdagingen waar Oekraïners voor staan in Nederland. In zowel Oekraïens, Russisch als Engels geven experts antwoord op vragen over werk zoeken, een bsn-nummer aanvragen.

Naar de podcast

Luister en leer

‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Maak kennis met de taal door te luisteren en na te spreken.

Naar Luister en leer


Taalcafé voor Oekraïners

Op dit moment is er een taalcafé speciaal voor Oekraïners op dinsdag van 11.30 tot 13.00 in Vlaardingen Centrum.

Het is vrije inloop, maar wel tot een maximum van 20 deelnemers. Het zit vaak redelijk vol dus neem voor de zekerheid even contact met ons op.
Een tweede taalcafé in Vlaardingen gaat nog starten.