Lezing: Spiritualiteit in de kunst

2 februari 2023, van 19:30 tot 20:45 | Vlaardingen • Centrum

Kosten: € 5 leden / € 7 niet-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

boek

Wassily Kandinsky, Hilma af Klint en Piet Mondriaan door Willy Atema

Kunstenaars hebben op heel veel manieren naar de zintuiglijke werkelijkheid gekeken. De meest gangbare uitingen waren figuratief en realistisch. Er zijn echter ook altijd kunstenaars geweest die óver de grens van de zintuiglijke wereld willen kijken en het verlangen kennen om de krachten achter het leven op aarde te begrijpen.

Er zijn nieuwe ideeën op het gebied van: spiritualiteit, wetenschappelijke ontdekkingen, filosofie, boeddhisme, hindoeïsme en theosofie. Dat roept om een nieuwe en andere kunst! Het was de drijfveer voor de ontwikkelingen in het artistieke wezen van onze drie hoofdpersonen: Piet Mondriaan (1872-1944), Wassily Kandinsky (1866-1944) en Hilma Af Klint (1862-1944).

Zij ondernamen actieve pogingen zich los te maken van de traditionele schildertechnieken en -stijlen. Mondriaan verdiepte zich in de theosofie. Kandinsky onderzocht hoe kleur en klank effecten hadden op de menselijke ziel en Hilma af Klint vond het, naast de theosofie, in het spiritualisme. Zij zocht hoe het onzichtbare weer te geven door middel van aura’s en gedachtevormen. Het maakt dat haar de lauwerkrans toegekend werd. Zij was in 1906 de eerste die ‘de stap maakte’ naar de abstractie, waarmee Kandinsky van die troon gestoten werd.

Spiritualiteit lijkt voor velen wellicht vreemd en zweverig, maar deze vormen van geestelijk engagement maakten deel uit van iedere tijdgeest en zijn gangbaar geweest in alle (artistieke) kringen in heel de wereld. De wens, religieuze overtuigingen in overeenstemming te brengen met wetenschappelijke inzichten en om door de pluraliteit van religies tot een nieuw bewustzijn te komen, is er altijd geweest.

Willy Atema is cultuurhistorica. Zij geeft o.a. binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunst- en cultuurgeschiedenis. Het motto van haar bureau luidt ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’. Voor meer info: www.kunstEnkunde.nl

Datum: donderdag 2 februari
Tijd: 19.30 - 20.45 uur (19,15 uur inloop)
Kosten: €5 (leden) / €7 (niet-leden)

Je kan je voor deze lezing opgeven via onderstaande knop.

Tickets