In de tijden van crisis
In de afgelopen weken ervaren we meer dan anders hoe kwetsbaar onze maatschappij is en hoe belangrijk het voldoende beheersen van basisvaardigheden is. Onze samenleving staat onder druk en niet iedereen kan de veranderingen aan.
Het is cruciaal om de berichtgeving vanuit de Overheid en het RIVM goed te kunnen volgen. Het is belangrijk om inzicht te hebben in je inkomen en uitgaven om je hoofd boven water te houden. We zaten meer thuis en voelden ons eenzamer dan ooit. Hoe kun je in deze situatie goed voor jezelf en je naasten zorgen? En hoe doe je dat als je niet goed kan lezen en schrijven?
Onze cliënten, patiënten, cursisten behoren ook vaak tot de meest kwetsbare groep. Hoe bereik je hen om ze te kunnen helpen, als ze niet naar je toe kunnen komen? Hoe pas je je communicatie aan? Doe je het überhaupt? Heb je die mensen al in het vizier?
We gaan ons aanpassen aan de anderhalvemetersamenleving. Met protocollen, andere werkwijzen en met afstand houden. En we zullen slagen. Maar we moeten mensen die het lastig vinden niet vergeten. Juist nu is het moment om met de kwetsbare cliënt, huurder, buurman of collega in gesprek te gaan. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Vlaardingers hun digitale vaardigheden verbeteren, durven te zoomen, de stap zetten richting een cursus of gaan buitensporten om beter in hun vel te zitten. Wat we na de crisis moeten blijven doen is om elkaar te geven en voor elkaar te zorgen. Want de maatschappij is zo kwetsbaar als de zwakste schakel.
Lees hier het verhaal van Suzanne en Marco. Ze zijn laaggeletterd en vertellen over hoe zij omgaan met de coronacrisis.