Taalhelden 2023

Taalheldenverkiezing 2023

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak vinden zij omgaan met een computer of een smartphone ook lastig. Elk jaar zijn er duizenden mensen die de stap zetten om weer te gaan leren. Zo verbeteren zij hun basisvaardigheden. Ook zetten veel mensen en samenwerkingsverbanden zich daar op een bijzondere manier voor in. Die mensen zijn allemaal helden. Met de Taalheldenprijs bedanken we hen op een feestelijke manier.

Er zijn 3 soorten Taalhelden: 

  • Taalheld Cursist: een (oud-)cursist basisvaardigheden en/of Taalambassadeur. 
  • Taalheld Begeleider: iemand die cursisten begeleidt. 
  • Taalheld Bruggenbouwer: een persoon (of meerdere personen samen) die zich inzet om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid.

Iedereen kan genomineerd worden om verkozen te worden tot Taalheld. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen op basis van de nominatiecriteria en bepaalt per categorie een winnaar. De winnaars van de Taalheldenverkiezing worden door de organisatie aangemeld voor de landelijke Taalheldenverkiezing van de Stichting Lezen & Schrijven.

Taalhelden 2023

De winnaars van de Taalheldenverkiezing 2023 zijn bekend! Lees onderaan de pagina wat deze Taalhelden bijzonder maakt.

Vlaardingen:
Dugyu Kayalik
Taalheld Cursist
Huug Euser
Taalheld Begeleider
Els Boog
Taalheld Bruggenbouwer

Maassluis:
Oumama Attahiri
Taalheld Cursist
Fleur
Taalheld Begeleider
Joke Cats
Taalheld Bruggenbouwer

Den Hoorn:
Maryam Nourellahi
Taalheld Cursist
Sandra Simons
Taalheld Begeleider
Jeannemieke Hectors
Taalheld Bruggenbouwer

Bedankt voor jullie inzet!

Dé Taalhelden van 2023!

Vlaardingen


Dugyu Kayalik
 (Stichting Aanzet)
Taalheld in de categorie Cursist


Ondanks dat ze het thuis erg druk heeft met 3 kinderen is Duygu een trouwe cursist. Ze komt al 5 jaar trouw naar alle lessen. Ze helpt nieuwe cursisten zich op hun gemak te voelen. Ze is erg behulpzaam; ze vertaalt waar nodig en zet koffie en thee.Huug Euser (De Plataan)
Taalheld in de categorie Begeleider

“Hij is aardig, ik heb Nederlandse taal en Nederlandse cultuur met hem geleerd. Hij heeft mij geholpen om een opleiding te zoeken en kiezen. Ik doe nu een opleiding en hij helpt me nog met de opleiding. Bedankt Huug!”Els Boog (Stichting Aanzet)
Taalheld in de categorie Bruggenbouwer

Naast haar functie als NT2 docent bij Stichting Aanzet, zet Els zich al meer dan 10 jaar in als taalvrijwilligster in het Taalcentrum. Els is betrokken bij haar cursisten. Els oordeelt niet en geeft iedereen voldoende aandacht om met (kleine) stapjes te groeien. Ze gaat bijna met pensioen en daarom verdient ze na al die jaren deze titel.
 

Maassluis


Oumama Attahiri
(De Plataan)
Taalheld in de categorie Cursist

Bij het kennismakingsgesprek in oktober 2022 kende Oumama slechts een paar woorden Nederlands. Maar zij had direct een duidelijk doel: in september 2023 wilde zij naar de Hogeschool Rotterdam. Inmiddels schrijft en spreekt zij niveau B2 en heeft zij een vakantiebaan in een winkel. Ze is geslaagd voor een mondelinge toelatingstoets en in september is ze gestart op de Hogeschool Rotterdam.


Fleur (De Plataan
)
Taalheld in de categorie Begeleider

De mensen die ze begeleidt zijn vol lof over Fleur: 
“Een ijverige vrijwilliger die de lessen goed voorbereidt om uit te leggen aan de deelnemers. Ze bereidt de lessen voor met een eenvoudige aanpak.”


Joke Cats (Voedselbank Maassluis
)
Taalheld in de categorie Bruggenbouwer

Joke zorgt niet alleen voor voedsel, ze begeleidt haar klanten op heel veel meer manieren. Daarvoor zoekt ze de samenwerking op met partners in de stad. Ze bouwt bruggen en zorgt voor een warme overdracht, zodat iedereen geholpen wordt op een passende manier.
 

Den Hoorn


Maryam Nourellahi
Taalheld in de categorie Cursist

Zij is een inspirerend voorbeeld voor velen door haar doorzettingsvermogen om de Nederlands taal goed onder de knie te krijgen.Sandra Simons
Taalheld in de categorie Begeleider

Door haar inzet in het Taalcafé Maasland en haar oog voor zowel taalcursisten en taalvrijwilligers, helpt ze mensen heel goed vooruit.


Jeannemieke Hectors
Taalheld in de categorie Bruggenbouwer

Zij is niet alleen de schakel tussen vrijwilligers van het Taalhuis aBc, maar is ook de bruggenbouwer tussen allerlei organisaties. Ze verbindt organisaties aan elkaar en weet op deze manier andere organisaties te stimuleren om mensen te helpen, die bepaalde basisvaardigheden missen.