Soundtrack van de tijd: rock & roll en de ‘sixties’ door Auke Pol

Donderdag 21 september 2023, van 20:00 tot 21:30 | Vlaardingen • Centrum

Kosten: € 5 leden / € 7,00 niet-leden • Inclusief consumptie

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

boek

Leer over popmuziek! Vanavond staan de turbulente jaren 60 centraal.

De Schiedamse muzikale duizendpoot Auke Pol gaat de komende periode lezingen geven over popmuziek. 

Het ontstaan van muziekstijlen in een bepaalde tijd vormt het centrale thema. Iedere keer is er aandacht voor een andere periode. Auke Pol vertelt welke maatschappelijke ontwikkelingen bij het ontstaan van de popmuziekstijlen een rol spelen. Luisterfragmenten en filmclips laten de lezing tot leven komen.

In de 2e lezing van 'Soundtrack van de Tijd' gaan we terug naar de rumoerige 'sixties', dat zal een lange muzikale avond worden!

De 'sixties'

De jaren zestig zijn in meerdere opzichten een turbulente tijd. Een nieuwe generatie jongeren staat kritisch tegenover de vorige generatie. Dit leidt tot heroriëntatie en experimenteerdrift om tot een andere invulling te komen van normen en waarden. Wereldwijde demonstraties van studenten en
hippies met hun idealen van ‘love en peace’ bepalen het straatbeeld.

In de popmuziek verlegt de aandacht zich van de individuele artiest naar de band. Door de interactie van groepsleden worden door bands zelf nummers gecreëerd en wordt er volop geëxperimenteerd met de nieuwe technische middelen die in de jaren zestig worden ontwikkeld. In de VS strijden zwarte Amerikanen onder leiding van Martin Luther King steeds intensiever en succesvoller tegen hun achtergestelde positie.

Deze strijd wordt kracht bijgezet door verschillende popartiesten. Zwarte popmuziek wordt populair als platenmaatschappij Tamla Motown met een
uitgekiende marketingstrategie soul bij het blanke publiek onder de aandacht weten te brengen. James Brown laat met de ontwikkeling van de Funk een geheel nieuw geluid horen, dat aan het einde van de jaren zestig drager is voor het protest van de zwarte bevolking.

De popmuziek van de jaren zestig is in veel opzichten vernieuwend en wordt het eigendom van jongeren waarmee zij zich identificeren. Een unieke soundtrack voor deze tijd.

Over Auke Pol

Auke Pol (1959, Sint Nicolaasga) studeerde af op de conservatoria van Leeuwarden (klassiek) en Alkmaar (lichte muziek) en studeerde aan de UVA in Amsterdam aan de faculteit sociologie, popmuziek en jeugdculturen. Vanaf 1980 gaf Auke Pol les aan muziekscholen als docent piano/keyboard en popbandcoach. Momenteel geeft hij les in zijn eigen lespraktijk Muziekhuis Schiedam.

Auke Pol organiseerde kleine popfestivals en was mede-oprichter van de Popprijs Schiedam in 1998. Hij heeft een uitgebreide lesmethode geschreven voor keyboards en componeert voor theater, ballet en videoproducties. Hij heeft de afgelopen decennia in diverse popbands gespeeld en speelt momenteel in de wereldmuziekband ‘Sjarm’.

Meld je direct aan