Sjaak Sprong

Gepubliceerd op: 6 augustus 2020 16:00

Maassluizer Sjaak Sprong (63) weet als geen ander hoe je je dromen waarmaakt. Als kleine jongen wilde hij kapitein worden, en dus koos hij na de middelbare school voor de zeevaartschool. Hij voer vervolgens als stuurman de hele wereld over. Daarna werkte hij 31 jaar als loods in de haven van Rotterdam. Op zijn zestigste ging hij met pensioen en werd een actieve en bevlogen vrijwilliger, onder meer bij het Taalhuis in de Bibliotheek Maassluis.

Als Taalmaatje helpt hij nieuwe Nederlanders ook hún dromen waar te maken. En die dromen zijn er: de Taalvragers, zoals deze groep mensen ook wel wordt genoemd, zijn stuk voor stuk gedreven mensen die iets van hun leven in Nederland willen maken.

'Een apothekersassistente uit Louisiana was een van mijn eerste Taalvragers. Zij sprak niet voldoende Nederlands om hier aan de slag te kunnen. We bedachten samen een methode om haar Nederlands te oefenen: ze las Nederlandse romans en moest dan naar mij verwoorden waar het boek over ging. Door haar gevoel voor taal, gedrevenheid en het samen oefenen, werd haar Nederlands steeds beter. Inmiddels werkt ze bij een apotheek.
Het is leuk om te zien hoe mensen zich ontwikkelen. Een Moldavisch stel dat in het Westland werkte heeft inmiddels een huis gekocht. De man heeft geregeld dat hij en zijn collega's Nederlandse les krijgen op het werk, en hij heeft promotie gemaakt omdat hij nu goed de taal kan lezen.

'Sjaak helpt als Taalmaatje mensen niet alleen met hun Nederlands, maar ook op andere gebieden. 'Een vluchteling uit Syrië kon moeilijk wennen in Nederland. Ik heb in het begin alleen maar met hem zitten praten, half in het Engels, half in het Nederlands. Als ik hem nou maar zo ver kon krijgen dat hij daadwerkelijk Syrië achter zich kon laten, was hij in staat om wat fanatieker met het Nederlands bezig te zijn. Hij spreekt nog steeds niet zo goed Nederlands, maar heeft wel een baan. Tegenwoordig is hij een stuk vrolijker en gaat het goed met zijn gezin.' En: 'Tijdens de coronacrisis wilde een Pools stel, dat moest werken, regelen dat hun kinderen naar de noodopvang konden. Ze vroegen mij via Whatsapp om de juiste woorden. Ze zijn dan heel blij dat ik ze de weg wijs.'
De groei die mensen doormaken, dat maakt het werk als Taalmaatje zo mooi. Als aanspreekpunt voor nieuwe Nederlanders die hun weg proberen te vinden in onze maatschappij, is Sjaak zijn gewicht in goud waard.