Interviews

Praat Nederlands met me

— maar dat is soms zo makkelijk nog niet. Laat staan Nederlands schrijven

Gelukkig is er hulp. Wie zijn taalvaardigheid wil verbeteren kan terecht bij de Bibliotheek de Plataan, in het Taalhuis aBc. Daar helpen vrijwilligers mensen met een betere beheersing van het Nederlands. Ook zijn er cursussen om te helpen met andere basisvaardigheden, zoals omgaan met geld. Wie zijn de mensen die het Taalhuis aBc maken? In de aanloop naar de Week van het Lezen en Schrijven (7 t/m 13 september), op deze plek zes weken lang een portret van iemand die taalhulp krijgt, of taalhulp geeft.

 • Reaksmey Bekijk details

  6 augustus 2020

  Wat door haar Vlaardingse schoonmoeder bedoeld was als een gezellig feestje om haar welkom te heten in Nederland, eindigde drie jaar geleden voor Reaksmey den Hoedt (nu 33) in tranen. Want: iedereen sprak Nederlands, behalve zij. 'Ik begreep de gesprekken niet. Dat vond ik zo erg.' Vanaf die avond was ze vastberaden de Nederlandse taal te leren.

  Bekijk details van Reaksmey

 • Annemarie Bijl Bekijk details

  6 augustus 2020

  Geboren en getogen Vlaardingse Annemarie Bijl (52) beschouwt zichzelf als een taalpurist – 'Taal is echt mijn ding, om met Paulien Cornelisse te spreken' – maar geeft anderen geduldig de ruimte om fouten te maken in haar rol als Taalmaatje. Sinds vijf jaar is ze dat, bij Taalhuis B in de Bibliotheek Vlaardingen.

  Bekijk details van Annemarie Bijl

 • Sjaak Sprong Bekijk details

  6 augustus 2020

  Maassluizer Sjaak Sprong (63) weet als geen ander hoe je je dromen waarmaakt. Als kleine jongen wilde hij kapitein worden, en dus koos hij na de middelbare school voor de zeevaartschool. Hij voer vervolgens als stuurman de hele wereld over. Daarna werkte hij 31 jaar als loods in de haven van Rotterdam. Op zijn zestigste ging hij met pensioen en werd een actieve en bevlogen vrijwilliger, onder meer bij het Taalhuis in de Bibliotheek Maassluis.

  Bekijk details van Sjaak Sprong

 • Abdel Elmi Bekijk details

  6 augustus 2020

  Abdel Elmi (34) weet wat geldzorgen met je kunnen doen. Als jong kind vluchtte hij in 1992 uit Somalië met zijn moeder en broers naar Maassluis. 'We hadden niet veel te besteden. Ik leerde al op jonge leeftijd om te werken in de schoolvakanties. Betaalde zelf mijn schoolboeken.' Toch kwam er in zijn leven een periode dat hij de controle over zijn financiën verloor.

  Bekijk details van Abdel Elmi

 • Froukje Stoffelsma Bekijk details

  6 augustus 2020

  Froukje Stoffelsma (46) is vrijwillig Taalmaatje in de Bibliotheek Den Hoorn. 'Ik heb wat met taal. Als ik naar het buitenland op vakantie ga, probeer ik altijd tien basiswoorden te leren in de taal van het vakantieland. Ik werk in de communicatie. Vanuit die band met taal wilde ik iets doen voor de maatschappij.'

  Bekijk details van Froukje Stoffelsma

 • Rahba Kherebet Bekijk details

  6 augustus 2020

  Rahba Kherebet (65, moeder van drie dochters en oma van twee kleinkinderen) uit Den Hoorn wilde altijd al verpleegkundige worden. ‘Ik houd van mensen, wil dat het goed met ze gaat. Op mijn twaalfde speelde ik al verpleegkundige, met een wit papieren kapje op mijn hoofd.’ Ze lacht.

  Bekijk details van Rahba Kherebet