Lezing: Het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlands

13 oktober 2022, van 19:00 tot 20:30 | Vlaardingen • Centrum

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

boek

Peter Koornneef, taalvrijwilliger bij de bibliotheek, vertelt je in twee avonden alles over de ontwikkeling van de Nederlandse taal.

Op de eerste avond bespreekt hij de periode van ca. 500 tot 1150. Hij geeft voorbeelden en overeenkomsten met verwante talen zoals Duits en Engels. Wat is het oudst bekende “Nederlandse” zinnetje? Wat zijn “glossen”? Wat is Oudnederfrankisch? Welke taal werd er hier gesproken tijdens de “Slag bij  Vlaardingen” in 1018?

Op de tweede avond wordt de periode 1150-1700 besproken. Hij vertelt over de volksvertellingen in de 13e eeuw, over P.C. Hooft en de volkstaal in de 17e eeuw.

Na 1700, het einde van de gouden eeuw en het ontstaan van de Republiek, was de basis gelegd voor de Nederlandse taal zoals we die nu kennen. Standaardisatie van spelling en grammatica bleven nog lange tijd twistpunten.

Samenlevingen zijn dynamisch en de taal is een weerspiegeling hiervan. Woorden raken in onbruik, er ontstaan nieuwe woorden en spelling en grammatica passen zich aan. Zoals ook nu nog steeds het geval is.

Over Peter Koornneef:
Na zijn pensioen is hij mensen die Nederlands willen leren daarbij gaan helpen. Dit doet hij nog steeds via de taalcafés en “Kletsmaatjes” in de bibliotheek. Een vraag die hem ook bezig hield was: Hoe is de Nederlandse taal eigenlijk ontstaan en geworden tot wat zij nu is? Hoe heeft de taal zich door de eeuwen heen ontwikkeld? Om daar meer over te weten heeft hij een studie gevolgd aan de universiteit van Leiden over de geschiedenis van de Nederlandse taal. Daarna heeft hij zich er nog verder in verdiept.

Aanmelden voor deze interessante lezing: mail naar cdrescher@debibliotheekdeplataan.nl, telefonisch via 085 043 67 41 (optie 3) of aan de balie van de bibliotheek.