Collegereeks taalverandering en taalverloedering

28 juni 2022 | Vlaardingen Centrum

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Collegereeks voor 60+: De bibliotheek de Plataan organiseert in samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan vier colleges over de Nederlandse taal.

Dinsdag 7 juni, 14 juni, 21 juni en 28 juni van 11:00 tot 12.00 uur | Centrale | gratis


De bibliotheek de Plataan organiseert in samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan vier colleges over de Nederlandse taal.

Taal verandert sinds mensenheugenis en heeft onder andere te maken met jongeren, dialecten en talen voorbij onze landsgrenzen. Welke waardes hechten we aan het Nederlands? Wie vindt wat ‘correct’ Nederlands is en is er sprake van taalverloedering?

Iemand die een moeilijk probleem kan terugbrengen tot iets simpels, is een held. In de discussie over taal en taalverandering zien we echter dat versimpeling vaak gelijkgesteld wordt met verarming. Daarbovenop verandert de spreektaal heel snel, waardoor het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) in gevaar komt.

Het derde college gaat over de Nederlandse taal als culturele identiteit. We ruilen aan de ene kant het Nederlands gemakkelijk in voor het Engels, maar anderzijds strijden we voor een goede positie van het Standaardnederlands. Hoe is die gehechtheid aan onze taal te verklaren?

Bij de laatste bijeenkomst wordt er stilgestaan hoe omroepen en presentatoren de taalveranderingen in de samenleving weerspiegelen. Waarom ondertiteling bij programma’s controversieel kan zijn en de vraag of de Gooise R met de Nederlandse omroep is vervlochten.

De student benadert het thema op een laagdrempelige manier, waardoor het onderwerp goed te volgen is en het college voor elke deelnemer interessant is.


Aanmelden
- via onderstaande knop (de aanmelding geldt direct voor alle data)
- per mail info@debibliotheekdeplataan.nl of
- telefonisch via 085-0436741