Collegereeks voor senioren: Culturele Antropologie

17 juni 2021, van 10:30 tot 11:30 | Vlaardingen Centrum

Kosten: € 5,00 voor leden/vrijwilligers en € 8,00 voor niet-leden

boek

Deze collegereeks bestaat uit 4 bijeenkomsten van een uur en wordt gegeven door student-docent Leah. Leah studeert Culturele Antropologie.

  1. 17 juni    Wat is Culturele Antropologie?
  2. 24 juni    De wereld in grenzen
  3. 1   juli     Verwantschap
  4. 8   juli     Het huwelijk in India

Vier donderdagochtenden van 10.30-11.30 uur met vier verschillende onderwerpen.

Het eerste college heeft de titel: ‘Wat is Culturele Antropologie?’.
Hierbij neemt Leah je mee naar de ontstaansgeschiedenis van de Antropologie, toen de eerste Antropologen als ‘ontdekkingsreizigers’ verre, afgelegen oorden bezochten. Ze gaat dieper in op wat antropologen bestuderen en hoe zij te werk gaan. Ook legt ze uit hoe de antropologie in de loop der tijd veranderd is en waarom tegenwoordig ook antropologisch onderzoek in Nederland wordt gedaan.

In het tweede college, ‘de wereld in grenzen’, gaan we het hebben over de nationalisme en identiteit. Want wat maakt een land nou tot ‘natiestaat?’ En hoe komt het dat mensen zich als Japanner , Italiaan of Amerikaan beschouwen? En hoe zit het met jou, voel jij je Nederlander, Europeaan, Rotterdammer?

Het derde college heeft de titel ‘Verwantschap.’ Tijdens dit college gaan we dieper in op familiebanden en hoe de betekenis hiervan per cultuur kan verschillen. In hoeverre wordt familie bijvoorbeeld bepaald door een bloedband? Ook geeft Leah voorbeelden van ‘moderne’ vormen van verwantschap.

Leah eindigt deze reeks met een college over haar eigen onderzoek, genaamd: ‘Het huwelijk in India.’ Ze vertelt over de gesprekken die ze heeft gehad met Indiase tienermeisjes over hoe zij naar het huwelijk kijken. Het zal hier met name gaan over de keuze tussen een gearrangeerd huwelijk en een love marriage. Wie kiest de partner uit, familie of zijzelf? En welke rol speelt religie, kaste en economische klasse?

_____

“Ik heb zoveel meer te bespreken met mijn kleinzoon sinds ik de colleges volg.”

Voor senioren die meer cognitief uitdagende activiteiten willen volgen, organiseert De Bibliotheek De Plataan in samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan interactieve colleges. Studenten geven deze lessen, zodat generaties worden verbonden en kennis wordt gedeeld.

Lijkt deze collegereeks jou interessant? Meld je dan aan via email: vlaardingen@debibliotheekdeplataan.nl of bel: T085-0436741 (kies 3 voor: Vlaardingen).